Archeologie

Archeologen bestuderen de geschiedenis van de mens en zijn omgeving, aan de hand van materiële resten in en boven de grond. Door het bodemarchief te lezen, geven ze een beter beeld van het verleden. Archeologische resten en sporen zijn heel divers, tastbaar en ontastbaar. Dit kan gaan van verkleuringen in de grond, werktuigen, munten of bakstenen tot resten van mensen, paarden of zelfs pollen van graan. Al deze archeologische resten geven ons een steeds beter beeld van het verleden.

Onze projecten

Inventarisatie

Wat er in de ondergrond aan archeologie verborgen zit is vaak moeilijk zichtbaar. Na een archeologisch onderzoek wordt de opgravingssite meestal weer bedekt met aarde. Het komt ook voor dat er op een plek nog geen archeologisch onderzoek is verricht, maar dat op basis van geschreven bronnen of kaartmateriaal verwacht…

Archeologiedagen

Wens je deel te nemen aan de archeologiedagen? Dan helpen we je graag mee op weg. We brainstormen met jou in kader van mogelijke activiteiten, gidsen je doorheen de regionale communicatie én je kan bij ons ook gratis promomateriaal verkrijgen.

Archeologische bibliografie

Het opstellen van een digitale bibliografie moet archeologische bureaus en onderzoekers stimuleren tot verder syntheseonderzoek in de regio Pajottenland & Zennevallei. Deze bibliografie sluit aan bij de archeologische inventarisatie. Ontdek hier de eerste resultaten voor Affligem, Dilbeek, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Verder kan je op de website van het Agentschap…

Onroerend kabinet

Archeologische vondsten op een publieksvriendelijke manier tentoonstellen? Dat kan met ons Onroerend Kabinet dat je gratis kan ontlenen. Meer info? Contacteer ons.