Archieven en documentaire collecties

Bij de plaatselijke archiefdienst, heemkring, museum … vind je vaak een schat aan informatie over jouw eigen gemeente via historische documenten, foto’s, prenten, kaarten, boeken en zelfs computerbestanden. Ze documenteren niet enkel het leven van openbare figuren en instellingen maar vertellen ook een stuk over jouw persoonlijke geschiedenis.

Ontdek enkele voorbeelden van onze dienstverlening en projecten

Re-org

We rollen de methode RE-Org – een stapsgewijze handleiding die ontworpen is door ICCROM en het ICC om erfgoedprofessionals te helpen bij het reorganiseren van hun depots- uit in Pajottenland en Zennevallei en brengen tijdens dit proces de depotnoden in kaart. Tegelijk zorgen we voor sensibilisering rond collectiebeleid én zorgen we ervoor dat de inrichting in de aanwezige depots verbetert. We zetten de methode om in de praktijk in samenwerking met erfgoedprofessionals en vrijwilligersorganisaties. Interesse om mee te doen? Contacteer dan Hilke. Meer weten over de methode? Lees dan hier verder.

Lees verder

Digitalisering “Gazet van Halle”

Het stadsmuseum “Den Ast” van Halle startte in 2020 met de digitalisering van alle edities van “De Gazet van Halle”, een unieke informatiebron voor de Zennevallei. In het kader van de digitale ontsluiting van deze krant ondersteunde de cultuurregio mee de ontwikkeling van het consultatieplatform. We ontwikkelden tevens een procedure voor de kwaliteitscontrole van de scans, waardoor de gescande pagina’s deels automatisch gecontroleerd kunnen worden.

Lees verder

Misia’s missie

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Via het pakket “Misia’s missie” bieden we een kant-en-klaar educatief pakket aan waarin we kinderen uit de tweede graad lager onderwijs laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis.  De centrale figuur in dit educatief pakket is Misia, die op zoek gaat naar haar eigen familiegeschiedenis en zo meer te weten komt over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Gedurende zes lessen neemt ze de leerlingen mee op speurtocht. Les 1: Mijn familieboom:De kinderen maken kennis met het personage Misia en haar familie en ze vullen hun eigen familieboom in. Les 2: Op…

Lees verder