Cultuur staat nooit stil in Pajottenland & Zennevallei. Ontdek hier onze projecten.
Wiki ❤ Pajot Zenne
ZENDER organiseert in samenwerking met Wikimedia België deze zomer opnieuw een regionale fotowedstrijd. Onder de noemer Wiki Loves Pajot Zenne wordt er opzoek gegaan naar de mooiste foto’s van wat het Pajottenland en de Zennevallei te bieden hebben. Extra aandacht en prijzen gaan deze editie naar beeldmateriaal van immaterieel erfgoed in de streek. Dit jaar…
Pajottenland 2.0
Pajottenland 2.0 wil inzetten op het duurzaam en open ontsluiten van het unieke en waardevolle karakter van de regio door gebruik te maken van open-data platformen en tools én door te werken aan een mediawijze on- en offline gemeenschap.In samenwerking met de gemeentebesturen- en ambtenaren, Wikimedia België, Avansa, en meemoo maken we informatie online toegankelijk…
Kastrol, de mobiele keuken
De Kastrol is een mobiele keuken, het resultaat van een regionaal project. Samen met 10 partners werd een remorque omgebouwd tot een mobiele keuken bestaande uit 4 elementen: 3 fornuizen en 1 afwaseiland. In de remorque zitten tafels, stoelen, borden, bestekken, glazen en kookmateriaal.
Landschapslezen
Een landschap kan ons veel vertellen, het is eigenlijk een levend geschiedenisboek. Toch is het niet zo gemakkelijk leesbaar. Je moet namelijk verschillende lagen en verhalen achterhalen. Zo krijg je nieuwe inzichten in het verleden, het heden én de toekomst van het landschap. Daarnaast is het ook een fysieke beleving. Je ervaart het landschap met…
Re-org
We rollen de methode RE-Org – een stapsgewijze handleiding die ontworpen is door ICCROM en het ICC om erfgoedprofessionals te helpen bij het reorganiseren van hun depots- uit in Pajottenland en Zennevallei en brengen tijdens dit proces de depotnoden in kaart. Tegelijk zorgen we voor sensibilisering rond collectiebeleid én zorgen we ervoor dat de inrichting…
Iedereen Wiki
“Iedereen Wiki” wil inzetten op het onsluiten van het lokale erfgoed via Wikipedia en aanverwante platformen. Door meer informatie over het rijke erfgoed in de streek makkelijker vindbaar en beschikbaar te maken online, willen we zo van “onbekend is onbemind” erfgoed, “graag gezien” erfgoed maken. Het project focust zich op 3 onderdelen: – Het toeleiden…
QR-PZ
QR-PZ is een project om QR-codes in het landschap van Pajottenland en Zennevallei te integreren. Dit met als doel om erfgoed te ontsluiten op een respectvolle manier t.o.v. haar omgeving met een interactieve, steeds up-to-date en persoonlijke aanpak. In het Pajottenland en de Zennevallei krioelt het van bijzondere plekken. Met dit project kunnen gemeenten en/of…
Erfgoedambassadeurs
Via Erfgoedambassadeurs krijgen we een nieuwe kijk op het erfgoed in onze regio: we stellen een diverse groep van mensen samen (diverse achtergronden, leeftijden, sociale omgeving …) en laten hen erfgoed beleven en delen. Beleven: de erfgoedambassadeurs nemen deel aan allerlei culturele en erfgoedactiviteiten in de streek en koppelen hierover met ons terug Delen: de…
Weg van God
Met het project ‘Weg van God’ willen we, samen met kerk- en gemeentebesturen en vrijwilligers, inzetten op de zorg voor roerend religieus erfgoed. We doen dit omdat we willen vermijden dat de kennis over de objecten en de objecten zelf zomaar verloren gaan. De focus van het project ligt op het ondersteunen van kerkbesturen bij…
Inventarisatie
Wat er in de ondergrond aan archeologie verborgen zit is vaak moeilijk zichtbaar. Na een archeologisch onderzoek wordt de opgravingssite meestal weer bedekt met aarde. Het komt ook voor dat er op een plek nog geen archeologisch onderzoek is verricht, maar dat op basis van geschreven bronnen of kaartmateriaal verwacht kan worden dat er sporen…
YOUCA
Ieder jaar in oktober is het YOUCA Action Day. Op die dag gaan meer dan 15.000 jongeren aan de slag te gaan bij een organisatie. Het loon dat ze verdienen, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. De Cultuurregio PZ werft jaarlijks 2 leerlingen aan die een dag als erfgoedwerker mogen werken in jouw organisatie.…
Erfgoedcafé
Via het concept “Erfgoedcafé” willen we experimenteren met cultureel erfgoed als verbinder en spraakmaker tussen mensen. Vertrekkende vanuit een erfgoedobject, een herinnering aan een traditie of de vraag “Wat is erfgoed” brengen we mensen rond de tafel voor een gesprek. Cultureel erfgoed als drempelverlager: iedereen is een drager en borger van cultureel erfgoed. Samen met…
Archeologische bibliografie
Het opstellen van een digitale bibliografie moet archeologische bureaus en onderzoekers stimuleren tot verder syntheseonderzoek in de regio Pajottenland & Zennevallei. Deze bibliografie sluit aan bij de archeologische inventarisatie. Ontdek hier de eerste resultaten voor Affligem, Dilbeek, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Verder kan je op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed terecht om archeologienota’s…