
Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar, het zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen, in eetcultuur of dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in kweek- en landbouwtechnieken en in de vaardigheden van de vaklui. Immaterieel erfgoed is van iedereen, en van alle tijden en bestaat in alle maten en soorten.
In onze regio behoren volgende praktijken tot de officiële Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Pauwelviering, Sint-Veroonmars en de Bloemencorso.
Ontdek onze dienstverlening en projecten
Naar de erkenning van GOSJDIEËL als erfgoed
Op oudejaarsdag 31 december gaan kinderen tussen 9 jaar (of jonger onder begeleiding) en 12 jaar tussen 9 u en 12 u van deur tot deur om godsdeel in de streek rond Galmaarden, Tollembeek en Vollezele. Ze kloppen of bellen aan en begroeten de bewoner met een vrolijke en luide gosjdieël. De bewoner geeft de kinderen een cent in een zelfgemaakt zakje of washandje. Als dank volgt een geluukeg nuûjoeër. We begeleiden Ergoed Galmaarden bij het erkenningstraject van deze traditie.
Lees verderNaar een nieuwe toekomst voor de Wivinaprocessie
De Wivinaprocessie gaat al sinds de 12de eeuw uit in Groot-Bijgaarden. De heilige Wivina had een belangrijke impact op de lokale geschiedenis en op de ontwikkeling van de streek. Ook vandaag is Wivina nog van betekenis als voorbeeld van een sterke vrouw die tegen de stroom in durfde gaan. In 2020 viert het comité het 850-jarig bestaan van de Wivina-verering, een datum die men wil aangrijpen om na te denken over de toekomst van de Wivinaprocessie. In deze zoektocht worden ze begeleid door Parcum en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.
Lees verderWeek van de sMaak
Gesmaakt culinair erfgoed Erfgoed smaakt naar meer! En culinair erfgoed in het bijzonder. Eten doet immers iedereen en voeding is niet alleen een product van en voor feest en troost, het is één van de belangrijkste dragers van onze cultuur en historiek. We hebben allemaal wel een lievelingsgerecht of speciale herinneringen aan lambiek met een klontje suiker of ballekes met kriekskes. Voor de filmpjes vroeg de Cultuurregio inwoners naar hun signature dish en dook ze naast in de Pajotse caserollen van Gemma ook in de kookpotten van Omar, Rosaly en Ibtissam. Op deze manier heeft ze ook oog voor het ‘nieuwe’…
Lees verder