Misia’s missie
Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Via het pakket “Misia’s missie” bieden we een kant-en-klaar educatief pakket aan waarin we kinderen uit de tweede graad lager onderwijs laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenis.
De centrale figuur in dit educatief pakket is Misia, die op zoek gaat naar haar eigen familiegeschiedenis en zo meer te weten komt over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Gedurende zes lessen neemt ze de leerlingen mee op speurtocht
Les 1: Mijn familieboom:
De kinderen maken kennis met het personage Misia en haar familie en ze vullen hun eigen familieboom in.
Les 2: Op speurtocht in het verleden: In deze les komen de leerlingen de opa van Misia, François Servais, op het spoor. Ze vinden wie hij was en hoe hij leefde. Op die manier ontdekken de leerlingen dat men vroeger anders leefde dan vandaag.
Les 3: Archiefbezoek: De kinderen komen in contact met een archief, de functies van een archief en het werk van de archivaris. De les bestaat uit twee delen: een voorbereiding in de klas en een opdracht in het archief zelf (optioneel).
LES 4: Familienaam: In deze les wordt stilgestaan bij de betekenis van een voor- en familienaam. Daarnaast maken de leerlingen ook hun eigen wapenschild.
LES 5: Eigen familiegeschiedenis: We zoomen in op de eigen familiegeschiedenis. Wat zijn de leerlingen thuis te weten gekomen? Er komen enkele grootouders naar de klas, ze kunnen door de leerlingen geïnterviewd worden.
LES 6: De herinneringsdoos: De leerlingen ontdekken aan de hand van muziek, kledij en foto’s de evolutie doorheen enkele tijdsperiodes. Ze krijgen ook tijd en ruimte om aan een herinneringsdoos te werken.
Na het doorlopen van het educatieve lessenpakket hebben de leerlingen antwoorden gekregen op de vraag ‘wie ben ik en waar kom ik vandaan?’. Aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis is bovendien het tijdsbesef gegroeid. De kinderen maken eveneens kennis met het speurwerk dat bij historisch onderzoek hoort en leren meer over het belang van het bewaren van archiefmateriaal.
Het pakket werd ontwikkeld door een samenwerking van verscheidene erfgoedorganisaties met specialisatie in familiegeschiedenis; Stadsarchief Halle – den Ast, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in samenwerking met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt.