Week van de sMaak
Gesmaakt culinair erfgoed
Erfgoed smaakt naar meer! En culinair erfgoed in het bijzonder. Eten doet immers iedereen en voeding is niet alleen een product van en voor feest en troost, het is vooral een van de belangrijkste dragers van onze cultuur en historiek. We hebben allemaal wel een lievelingsgerecht of speciale herinneringen aan lambiek met een klontje suiker of ballekes met kriekskes.
Voor de filmpjes vroeg de Cultuurregio inwoners naar hun signature dish en dook ze naast in de Pajotse kaserollen van Gemma ook in de kookpotten van Omar, Rosaly en Ibtissam. Op deze manier heeft ze ook oog voor het ‘nieuwe’ erfgoed in onze streek.
“Erfgoed en cultuur zijn belangrijke elementen in het kader van integratie” zegt Johan Van Lierde (CD&V, voorzitter Raad van Bestuur). “Via de cultureel erfgoedwerking in de streek willen we hier aan bijdragen. Culinair erfgoed is in dit opzicht een dankbaar onderwerp, eten brengt letterlijk mensen samen en zorgt voor verbinding.”
Sinds het project “In Brussel ge(s)maakt? Een wisselwerking met Vlaams-Brabant” (2013) draagt de Cultuurregio de typische smaken van het Pajottenland en Zennevallei een warm hart toe. Dankzij de koks van dienst komen daar nu ook een aantal nieuwe smaken bij: Jollof rijst uit Nigeria, Mujadara uit Syrië, Marokkaanse tajine… Maar ook een klassieker die iedereen uit het Pajottenland en de Zennevallei wel nog kent van bij de grootouders: “Ballekes met kriekskes”.